lördag 15 oktober 2016

On Real Life Experience (Fuck Real Life Experience)




"Att den heterosexuella matrisen sätter begränsningar för hur vi lever våra liv blir extra tydligt i och med Real Life Experience. Att en person inte kan leva sitt liv som den önskar utan att det måste vara i linje med ett visst förväntat beteende är klart begränsande och inte självklart förenligt med EKMR och rätten till privatliv, även om inte Europadomstolen uttalat sig om detta. Det är tydligt att lagstiftaren vill upprätthålla en dikotom könsordning genom att ställa krav för transsexuella, som just Real Life Experience. På så vis upplevs transsexuella inte heller som lika avvikande och onormala genom att de passas in i den dikotoma könsordningen.
/.../
Personer som identifierar sig med ett annat kön än sitt juridiska är egentligen sitt kön från början. Som Butler beskriver måste dock alla bevisa sin könstillhörighet genom performativa akter. Denna bevisning och performativa akt blir extra viktig när man inte besitter de ”rätta” fysiska förutsättningarna som samhället har som ramar för vår könsindelning. Real Life Experience utgår från de allmänformulerade och generaliserande begreppen man och kvinna och bortser därmed från olikheter inom kategorierna, i och med att man förväntar sig ett visst beteende från den transsexuella personen."
- Elin Ulfhammer, Fastställande av kön – lättare sagt än gjort? - en historisk tillbakablick av kraven vid fastställande av könstillhörighet

Det som har varit extra problematiskt med Real Life Experience är att det ofta varit något som enligt könsutredare bör ske innan eller i samband med att man får tillgång till hormonbehandling. Well, how the fuck do you expect me to live as a woman when I look like a man? Om man då har en dålig upplevelse av eller mår dåligt under Real Life Expereince så kan det tas som ett bevis för att man inte har de psykiska förutsättningarna för att klara av att leva som en kvinna och klara av en transition, när det i själva verket inte säger mer än att personen ifråga tycker det är väldigt jobbigt att leva som transkvinna, och detta med en kropp som skär sig både med omvärldens idé om hur en kvinnas kropp bör se ut, och även transpersonens syn på sig själv. Även i detta fall har vården visat total oförståelse för transpersoners livsvillkor och en stark ovilja att lyssna på sin patientgrupp, och de som förlorar på det är som vanligt de utan makt, nämligen transpersonerna. Fuck Real Life.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar